U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.


Wikster van het Wad.

Wikster is een oud Gronings woord voor Heks. Ik woon in de provincie Groningen aan het Wad bij Bierum.

Een Heks leeft dicht bij de natuur. Hier bij mij aan het Wad tussen de agrariërs, is dat zo vanzelfsprekend voor mij. Ik volg het Jaarwiel dus de zaai en oogstfeesten. En leef met het ritme van de Maan. De Maan zorgt voor Eb en Vloed,, de zee is mijn achtertuin. Hierdoor ben ik me bewust van het leven van Moeder Aarde. Naast Wikster ben ik ook Hoedster van werelderfgoed de Wadden. 

In mijn tuin heb ik een Rustpunt genaamd Wiksterstee. Stee is Gronings voor plek/plaats. Wiksterstee is gelegen aan wandel- en fietsroutes. Het Pronkjewailpad heeft hier de Oostroute. Wiksterstee is natuurlijk een Pronkjewail. [Een mooie plek langs de route.]  Ik heb hier een stempelpost en kun je als deelnemer van het Pronkjewailpad hier een Pronkjewail scoren. [Korting bon voor activiteiten bij WvhW.] Ook kun je via Campspace en Park4night overnachtingen boeken om te kamperen in mijn heerlijke tuin. Als Wikster van het Wad, heet ik jullie welkom op mijn site en/of bij de Wiksterstee. Een unieke gelegenheid om zo laagdrempelig kennis te maken met Hekserij. Of om samen de Hekserij in alle vrijheid uit te dragen. Als hoedster van Moeder Aarde, vind ik het belangrijk dat de Oude Religie blijft bestaan. 

 Blessed Be 

Een korte film van Maxim Lambers. Maxim heeft een korte film gemaakt, hier bij mij op de Wiksterstee. Voor mij een toffe ervaring en gelegenheid om hekserij uit te dragen. Deze film Blessed Be was zijn afstudeeropdracht van de St Joost School voor Art en Design in Breda.

 

 "Pia - of zoals zij zelf het liefst genoemd wordt: de Wikster van het Wad - woont alleen te midden van kilometers graslandschap naast de zee, in het noorden van Groningen. Wij zien haar stilletjes leven en haar tijd spenderen aan het uitvoeren van mystieke rituelen waarvan sommige al zo oud zijn dat ze afstammen uit het Paganistische tijdperk.

 Pia heeft een ander wereldbeeld dan de meeste mensen in de 21ste eeuw, wat duidelijk voelbaar is in haar hekserij. Zij leeft met de seizoenen en voert rituelen uit om de geesten van het land waarop ze woont en ook haarzelf gerust te stellen. In een tijd waar de rationaliteit regeert lijken haar overtuigingen lang achterhaald, echter valt het mij op dat er tegenwoordig een groeiende interesse lijkt te zijn in zaken als het spiritualisme. Het is vandaag de dag zo moeilijk om echt en niet-echt uit elkaar te houden en op de een of andere vreemde manier lijkt het zelfs steeds minder belangrijk om het onderscheid te maken.

 Ik vond Pia’s animistische overtuigingen bijzonder verfrissend. Zij schaamt zich niet om te zeggen dat er prachtige dingen te vinden zijn in dat wat wij niet kunnen verklaren en dit is wat mij - als filmmaker - naar haar toe trok. Blessed Be gaat over de manier waarop wij onze (eigen) realiteit waarnemen/creëren. Pia, met haar manier van leven, bewijst mij dat er onnoembaar veel verschillende manieren zijn om deze realiteit op te vatten. Maxim."

 

 

Wees Welkom, WvhW

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?